Sivut

23.4.2016

Äidille erilaisia takkasytykeruusuja

Takkasytykeruusujen teko on helppoa ja tuo hiukan glamouria niinkin arkiseen asiaan kuin takan sytyttämiseen.

Mainio lahjaidea viemisiksi vaikka mökille. Näitä kelpaa pitää esillä ja näillä syttyy juhannuskokkokin.


Monille kananmunakennoista tehdyt takkasytykeruusut on tuttuja. Itse muutama vuosi sitten keksin, että myös hedelmäkennoista voi tehdä takkaruusuja. Voi olla, että joku muukin on keksinyt tämän, mutta itse en silloin ollut nähnyt vastaavia. Kierrätysihmisenä käytän näihin mielummin kynttilänjämiä kuin askartelukaupoissa myytävää steariinia. Joskus hätätapauksessa sitäkin joutuu käyttämään, mutta onneksi ystävät pitävät yleensä huolta kynttilänjämävarastoni täyttämisestä.


 Pyydä kaupasta pahvisia hedelmäkennoja. Niitä ei yleensä saa heti, mutta henkilökunta kerää niitä sinulle, jos vain rohkeasti pyydät :-) Kennoja on pääasiassa vaaleita ja liloja. Mutta olenpa mustiinkin joskus törmännyt. Revi kennot käsin irti. Olen huomannut, että saksittuna ei tule niin kauniita. Puolet kennoista tulee ruusujen pohjaksi ja puolet revitään kukan keskustoiksi. Revi keskusta spiraalimaisesti ja kieputa se keskeltä alkaen rullalle. Käännä hännän pää ruususukkeen sisään niin, että se pysyy kasassa.


 Yhdestä hedelmäkennolevystä tulee 16 valmista ruusua.

******
Seuraavaksi valmistele työtila hellalle.


Steariinin sulattaminen on turvallisinta vesihauteessa. Itse ostin kirpputorilta pienen alumiinikattilan, jossa sulatan steariinin. Myöskään vesikattilaksi ei kannata ottaa parasta kattilaa, sillä se menee kyllä pilalle, kun siihen lentää roiskeita ja veteen tipahtelee steariinia, joka sitten tarttuu kattilan sisäpintaan.
 Älä päästä vettä tai steariinia kiehumaan missään vaiheessa, ettei steariini syty palamaan. Pienemmällä lämmöllä sulatus kestää kauemmin, mutta on turvallisempaa.

Laita kattilan viereen alusta, jonka päälle nostelet ruusukkeet kuivumaan. Itselläni on käytössä voimapaperi, mutta yhtä hyvin käy leivinpaperi. Suojaa myös liesi hyvin kattilan ympäriltä.
Lisäksi tarvitset pihdit.


 Minulla oli edellisestä kerrasta kattilan pohjalla sinistä steariinia, mutta koska sitä ei ollut tarpeeksi, sulatin sekaan valkoisia ja keltaisia kynttilänloppuja. Lopputulos oli hiukan vihertävä.
Olen joskus ollut niin reipas, että olen valmiiksi sulatellut samanvärisiä kynttilänloppuja valmiiksi paloiksi. Lisänä värjäämisessä voi käyttää kynttilän värjäysnappeja, joita myydään pienissä pusseissa askartelukaupoissa.

Kun steariini on sulanut, dippaile pohjia ja kukan keskustoita vuorotellen.


 Pudota pohja steariiniin. Odota, että se uppoaa, jolloin se on imenyt itseensä tarpeeksi steariinia. 3-4- sekuntia on riittävä aika. Nosta se pihdeillä vieressä olevalle paperille. Seuraavaksi dippaa kukan keskusta ja aseta se pohjan päälle. Ennen dippaamista, avaa aiemmin kääntämäsi hännänpää, jotta keskusta pääsee kattilassa hiukan aukeamaan.


Jos steariini pääsee vähiin, sulata välillä lisää, ennenkuin jatkat. Minulla meni 46 ruusukkeen dippailuun n. 40 minuuttia. Ruusut kuivuvat nopeasti, n. kymmenessä minuutissa.


Vihertävä steariini ei vaikuttanut juurikaan lilojen kukkien väriin. Vaaleasta pahvista tehdyt saivat kauniin vaaleanvihreän sävyn. Kastan nämä vain kerran, koska mielestäni ne ovat kauniimpia, ja jotenkin herkempiä, kun niissä ei ole paksulti steariinia. Nämä palavat n. 5-7 minuuttia.

Kun lopetat, nosta steariinikattila varovasti hauteesta pannunalustan päälle jäähtymään. Jos haluat jatkaa seuraavalla kerralla samalla värillä, voit jättää steariinin kattilaan. Voit myös varovasti kaataa sen esimerkiksi pakasterasiaan. Pyyhkäise kattila talouspaperilla, koska pohjalle jää mm. kynttilöiden sydänlankoja.

Huolehdi turvallisuudesta, äläkä jätä kuumaa steariinia levylle vartioimatta. Pidä pienet lapset kaukana hellasta, ja sammutuspeite lähettyvillä.
Älä koskaan kaada sulaa steariinia viemäriin. Jäähtyneen steariinin voi hävittää energiajätteen mukana.

Vinkki: Jos onnistut tekemään täydellisen ruusun, säästä se. Voit käyttää sitä jossain vesiaihiossa. Nämä nimittäin myös kelluvat.
Ruusu on kaunis myös esimerkiksi lahjapaketin koristeena.

Ei kommentteja: