22.11.2016

Kuvanveistokurssilla kissailtua

Osallistuin syksyllä kuvanveiston lyhytkurssiin. Se oli perinteistä kuvanveistoa, jossa leikittiin savella ja kipsillä. Olipa monta ja hankalaa vaihetta, mutta nyt on ensimmäistä kertaa työnnetty sormet saveen :-) Tässä muutamia kuvia työvaiheista ja lopputuloksesta.


Oli aika itsestään selvää, että teen kissan. Olkoon se vaikka helmikuussa taivaaseen lähteneen Tapsun muistoksi tehty <3

Vaihe 1. Rakennellaan viritelmä, jonka päälle savea aletaan kasata. Tämä siksi, että savea säästyisi. Viritelmä voi sisältää kaikkea rompetta, mitä kaapeista löytyy (styroksia, puuta jne.). Taivutin ensin harjateraksestä tuen, jonka naulasin pohjaan kiinni. Sen ympärille vedin rautalangalla sanomalehtipalloja ja päälle viedä muovipussi. Lopuksi kieputin rautalankaa ympäriinsä. Rautalanka on päällimmäisessä kerroksessa hyvä, koska siihen savi ottaa hyvin kiinni.


Vaihe 2. Sitten aletaan kiinnittämään savea ja muotoillaan siitä haluttu patsas. Minulla ei tässä kohtaa ole välivaiheista kuvia, mutta tässä valmis patsas.Vaihe 3. Tämän muotoinen patsas kannattaa peittää kipsillä kahdessa osassa. Eli kissa ikäänkuin halkaistiin tuollaisilla ohuilla metallilevyillä. Levyt työnnettiin parin sentin syvyyteen.
Lisäksi ympärille tehtiin savesta ns. allas.Vaihe 4. Tehtiin kipsimössö, joka roiskittiin ensin etupuolelle todella paksusti ja sitten sama operaatio takapuolelle. Siitä työvaiheesta ei ole kuvia, koska kädet oli todella kipsissä! Patsaan annetaan kuivua n. tunti, jonka jälkeen se avataan. Kts. alla.


 Kipsi on tarkoitus saada irti kahdessa osassa niin, ettei se mene rikki :-)
Huh. Onnistuin! Ja arvatkaa mikä oli ihan kamalaa? Se isolla työllä taiteiltu savikissa kaivettiin palasina irti ja roskiin. Eiiii!!!!
No, tarina jatkuu...

Vaihe 5. Kipsimuottien sisäpuolet siveltiin tarkoin ruokaöljyn ja mäntynesteliuoksen sekoituksella (50/50) ja sitten sidottiin tiukasti yhteen rautalangalla. Saumat tiivistettiin savella. Pohjan reiän kautta muotti täytettiin kipsivellillä ja jätettiin ylösalaisin ämpäriin kuivumaan. Tästä työvaiheesta en muistanut ottaa kuvaa.

Vaihe 6. Kun kipsi on kuivunut tarpeeksi kauan, aletaan varovasti hakkaamaan kipsimuottia irti kipsivaluksesta.


Tässä takapuoli jo saatu irti ja patsas paljastuu. Etupuolen osalta sitten kaikki ei mennytkään kuin Strömsössä. Etutassut halkesivat irti, samaten toisesta korvasta lohkesi pala. Irronneet palat onneksi säilyivät suht kokonaisina, niin sain ne liimattua paikalleen. Patsas viimeisteltiin oman mielen mukaiseksi erilaisilla kaapimilla ja hiomapaperilla. Halkeamat tilkittiin seinätasoitteella.

SAANKO ESITELLÄ, TAPSU, ELÄMÄNI ENSIMMÄINEN SAVI-/KIPSITYÖ :-)Patsaan voi maalata esimerkiksi akryyliväreillä tai vetää lakan pintaan tms.
 Itse en ole vielä päättänyt....


Ei kommentteja: